Організація харчування
Основні нормативні документи, які регламетують організацію харчування в ЗДО:
Закон Україну "Про дошкільну освіту"
Закон України "Про дитяче харчування"
Закон України "Про забезпечення санітарного та епедемічного благоплуччя населення" ві 24.02.1994 р. №4004-XII
Накази МОН та МОЗ України від 15.08.2006 №620/563 "Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей дошкільних загальноосвітніх позашкільних навчальних закладів".
Наказ МОН та МОЗ України від 17.04.2006 №298/227 "Про затвердження Інструкції з організаціїї харчування дітей у дошкільних навчальних закладах" (зі змінами внесенеми згідно з Наказом №202/165 від 26.02.2013.
Наказ МОЗ та Мон України від 01.06.2005 №242/329 "Про затвердження порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах".
Постанова КМУ №305 від 24.03.2021 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку".
СИСТЕМА НАССР
Впровадження системи НАССР
Впровадження системи «ХАССП» (англ. "НАССР") в закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти, лікарнях – є гарантом якості в громадському харчуванні.
В закладах дошкільної освіти та освітніх установах - це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом.
На відміну від дорослих, у малечі немає вибору де і як харчуватися, тому адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити та постійно підтримувати принципи системи НАССР.
Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ЗДО для приготування їжі для дітей;
Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни;
Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
Особиста гігієна персоналу;
Правильне прибирання відходів і сміття;
Відсутність комах;
Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.
Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
· Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання. Сюди входять:
Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ЗДО посуд, кухонний інвентар і обладнання;
Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);
Нормативно-правові акти, які зобов’язують операторів ринку розробити та впровадити систему НАССР:
Закон України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (ст..20, 21);
Закон України № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 429 від 17.10.2015;
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 41 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акту, складеного за результатами аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів»;
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 42 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акту, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно додержання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами»;
Постанова Кабінету міністрів України №896 від 31 жовтня 2018р. «Порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження».
Рішення вартості харчування на 2025 рік
Вартість харчування у закладі дошкільної освіти
Відповідно до наказу управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради за № 270/0/41-24 від 12.12.2024 року “Про встановлення денної грошової норми за харчування дітей у закладах дошкільної освіти Мукачівської міської територіальної громади”.
З 1 січня 2025 року вартість 3-разового режиму харчування дітей у закладах дошкільної освіти становитиме 75,00 грн. за 1 діто/день.
Безоплатне гаряче харчування в закладах освіти Мукачівської територіальної громади за рахунок коштів місцевого бюджету відповідно до встановленого в закладі режиму (кратності) харчування здійснюється для:
а) дітей сиріт;
б) дітей, позбавлених батьківського піклування;
в) дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних та інклюзивних класах (групах);
г) дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям”;
д) дітей закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, що проживали у зоні безумовного (обов'язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”;
е) дітей з числа внутрішньо перемішених осіб, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
є) дітей з числа осіб, визначених у статті 10 та 10 1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
ж) дітей із сімей загиблих учасників бойових дій та працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов'язків;
з) дітей із сімей учасників бойових дій (за умови пред’явлення посвідчення, що підтверджує такий статус);
Від плати за харчування дітей відповідно до Закону України “Про дошкільну освіту” звільняються батьки або особи, що їх замінюють, у сім’ях, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку установлюється законом про Державний бюджет України (підставою є довідка про призначення такої допомоги, видана органами соціального захисту населення).
Встановлення 50% знижки в оплаті за харчування дітей у ЗДО батькам або особам, які їх замінюють та належать до таких пільгових категорій:
а) у сім’ях яких виховується 3 і більше дітей до 18 років (за умови пред’явлення відповідних підтверджувальних документів), при цьому нарівні з рідними дітьми враховуються падчерки та пасинки, які проживають у цій сім’ї, якщо вони не були враховані в сім’ї іншого з батьків, а також діти, на яких оформлена опіка у зв’язку зі смертю батьків, позбавлених їх батьківських прав, засудженим до позбавлення волі, включаючи час перебування під слідством або направленням на примусове лікування тощо.